Kako vratiti prvobitnu boju kamena na kući, zidu ili terasi?

Kuća od kamena – nekada asocijacija na težački život Dalmacije, danas sinonim za pitoresknu bjelkastu ljepotu kontrastnu plavoj boji mora. Sinonim za miran odmor, dašak tradicije utkan u turizam i zaluđenost stranaca kulturnim i prirodnim ljepotama naše zemlje.

Kameni zid

Brojni domaćini koji su se odlučili baviti iznajmljivanjem, htjeli su gostima upravo ponuditi odmor u kamenim vikendicama i vilama ili jednostavnu provući kamenu površinu kao light motiv u svojim interijerima i eksterijerima. Ako ste jedan od njih, vjerujemo da ugradnja i postavljanje kamena nije bila jednostavna ni jeftina. Nakon što ste uložili i namučili se da sve izgleda kako treba, godine su prolazile, s njima i godišnja doba, a potom s njima i vaši gosti. Što znači da je kamen jednostavno morao biti podložan prirodnim, ali i ljudskim utjecajima. Koji su, naravno, ostavili traga. Vjetar, kiša, prašina, zemlja, sunce, oksidacija učinili su svoje, bez obzira na to kakvu ste vrstu kamena koristili i nažalost, bez obzira na to koliko ste u njega uložili. Bilo da se radi o kamenoj kući ili jednostavno određenoj kamenoj površini, donosimo nekoliko načina pomoću kojih će održavanje biti lakše, a vaš kamen ljepši:

1. Impregnacija

Kako biste smanjili vjerojatnost oštećenja kamena, koristite predviđene premaze koji će ga zaštiti od različitih atmosferskih prilika, odnosno neprilika. Pri tome je važno odabrati provjereni proizvod te detaljno proučiti postupak. Naime, vrsta impregnacije ovisi i o vrsti kamena, mjestu primjene te samoj strukturi. Mana je pak ta, što impregnacija može djelovati na boju kamena te nije dugoročno rješenje.

2. Reagirajte na mrlje čim ih primijetite

Naravno, ako ste u mogućnosti. Primjerice, ako imate ulaz popločan kamenom, a na njemu ostanu tragovi guma ili ulja iz automobila, reagirajte odmah – odgovarajućim sredstvom i mlazom vode ili miniwash – om. Isto vrijedi i za dijelove na kojima primijetite žućkaste mrlje.

Otkrivanje i čišćenje mrlja na kamenim zidovima

3. Temeljito i redovno čistite kamene površine nakon zimskog perioda

Za početak kada čistite lišće, iglice i ostalo koristite metle s mekanim vlaknima. Nipošto nemojte koristiti grablje ili lopate. Kada ste se riješili nakupina, preporučuje se da kamene površine čistite hladnom vodom i sredstvom za čišćenje kamena. Znamo da ovaj postupak nije jednostavan ako želite vratiti izvornu boju cijeloj kamenoj kući. Zato slijedi točka 4.

4. Pjeskarenje kamena

Prvobitan izgled svojim kućama, vikendicama i općenito kamenim unutarnjim i vanjskim površinama, vratiti ćete postupkom pjeskarenja – odnosno postupkom kojim se pomoću pijeska pod visokim tlakom zraka i velikom brzinom čisti oštećena površina. Prednost je što, upravo nakon ovog postupka, možete krenuti pravovremeno s prethodnim točkama te godinama uživati u ljepoti svog kamena.

MarEl prednjači u pjeskarenju na području Šibensko – Kninske i Zadarske županije, gdje smo brojnim kamenim kućama za odmor i kamenim površinama vratili onaj izvorni izgled – te samim time zadovoljstvo njihovim vlasnicima, ali i gostima, koji se uvijek iznova vraćaju.

Ako i vi želite da vaš kamen izgleda kao i prvog dana – javite nam se na info@marel.com.hr ili na broj 098 407 455 – rado ćemo pogledati vašu kuću, zid ili terasu te vam dati procjenu!

Uređen i čisti kameni zid
Uklanjanje mrlja na vanjskom kamenom zidu